Mi alapján válassz lámpát a lakásba?

A világítás ma már a legkézenfekvőbb dolognak számít, mégis nagyon mellé lehet lőni a megfelelő lámpa kiválasztásánál. Mire figyeljünk a dizájnon kívül?

Mindenképpen arra, hogy milyen célt, vagy funkciót kell ellátnia a fénynek.

Egy lakás világítása a következőkből áll össze:

  • Általános célú fővilágítás: az egész helyiséget bevilágítja.
    • Mennyezetre szerelt lámpák,
    • Álmennyezetbe süllyesztett lámpák,
    • Mennyezetről függesztett nagyobb mérető lámpák.

Tipp:

Ma már a LED szalagok legkülönbözőbb típusai is elérhetők, köztük nagy fényerővel rendelkezők is, amik az álmennyezetbe rejtve beépítetve alkalmasak akár egy nappali fővilágítására is. A szalagokból érkező fény nem direkt módon, hanem felületről visszaverődve érkezik, ami nem zavarja a szemünket, plusz az egész helyiséget betöltő homogén világítást ad.

Fontos, hogy a szalag fényárama legyen szabályozható. Amennyiben a fényerőt alacsony értékre csökkentjük az általános célú megvilágítás hangulatvilágításra vált.

  • Különböző funkciókat ellátó lámpák.
    • Olvasólámpa, íróasztal lámpa. Az olvasólámpa legyen állítható (fizikai értelemben véve, rugalmas szár, gömbcsuklók, stb) Erre a célra az álló, falra szerelt és asztali lámpák alkalmasak.
    • Konyhai munkafelület megvilágítása.
    • Bútorvilágítók, LED szalagok, vagy akár konnektorba dugható flexibilis szárú lámpák.
    • Étkező- és kávézóasztalok fölé függesztett lámpák, egy vagy több ággal, akár egymás mellé sorolva.
    • Éjszakai mozgást segítő lámpák. Ideálisan mozgásérzékelővel szereltek, de lehetnek kapcsolhatók is. Általában falba süllyesztve, falra szerelve, de mindenképp alacsonyan (akár konnektorok szintje) használva, mert fontos, hogy ne zavarjuk például az ágyban alvót, miközben ki kell mennünk a szobából.
  • Hangulatvilágítás
    • Fényerő leszabályozásával
    • Színes fények LED szalaggal vagy lámpával.

Tipp:

Egy fővilágítást adó lámpa is alkalmas hangulatvilágításra, amennyiben fényárama szabályozható, pláne, ha fehér fény mellett színeset is ad.

Ha a funkciót és a kialakítást az előzőekben leírt módon meghatároztuk, már csak a legjobban tetszőt kell megtalálni, ami színben és dizájnban a leginkább megfelelő.

Nordlux Lilt lámpacsalád

Mi az a fényerő és miért fontos?

Egy kis lakásban és egy nagy családi házban is fontos a megfelelő fényerő. Mi is ez pontosan? Hogyan határozhatjuk meg, hogy mekkora izzót vegyünk az adott helyiségbe?

Fontos különbséget tenni fényerő és fényáram között.

A fényforrás kiválasztásakor a LED „égőt” vagy „izzót” (idézőjebe azért teszem mert a technológia nem izzószálat használ) ne a leadott teljesítményük (W) hanem megfelelőségük szerint válasszuk ki.

Vagyis nézzük meg, milyen hagyományos fényforrást vált ki.

Tipp:

Egy LED körte, ami 6W, kivált egy hagyományos 60 wattos villanykörtét. Ez azért lényeges, mert ahogy a technológia feljődik, egyre takarékosabb lesz.

Fényáram:

A fényáram a fényforrás által kibocsájtott fényt jelöli.(lumen)

Fényerő:

Egy bizonyos területre eső fényerőt jelenti. Ez általában a spotoknál fontos (GU10 230V, Gu5.3 12V).

 

Vegyünk két spot „izzót” mindkettő fényárama megegyezik, ám a fény sugárzási szöge különbözik Az egyik normál módon halogéneket követve szórja a fényt (36°) míg a másik szélesen (120°). Az első változat fényereje így magasabb a szűkebb szórás okán. Vagyis kisebb területen oszlik el ugyanakkora fénymennyiség.

Fontos-e a fény "színhőmérséklete"?

Ez a másik nagy dilemma, amikor választanunk kell. Hideg vagy meleg fényű legyen?

A fény színhőmérséklete határozza meg a fény fehér árnyalatát, ami lehet meleg, semleges vagy hideg. Meghatározása Kelvinben történik. Képzelj el egy fémet amit egyre jobban felmelegítesz. Először vörös, aztán sárgás, majd fehér, s végül kékes színt ad. A Kelvin hőmérsékleti értéket jelent, vagyis a melegítés során a fém látszó színe adja meg a K értéket. Minél melegebb a fény, annál alacsonyabb a K értéke. 

2700K meleg sárgás (klasszikus villanykörték), 6500K kékesen hideg. 

Melyiknek milyen hatása van?

A meleg fény segíti az ellazulást, pihenést. A semleges fény (4000K) pl tanulásnál vagy sminkelésnél ideális, mert a nap természetes delelő fényét közelíti. A természetes fény napkeltekor és napnyugtakor a legmelegebb, míg a nap felső állásában a leghidegebb. A hideg árnyalat (6500K) segíti a koncentrálást. Munkavégzéshez, tanuláshoz ideális. A LED fényforrások („égők”) és lámpák bizonyos típusai már egész széles tartományt használnak (pl. 2700-6500K). Jellemzően okoségők, de vannak olyanok is melyek fényszíne pusztán normál kapcsolóval változtatható. 1 kapcsolás 2700K, dupla 4000K, 3 kapcsolás 6500K. Okos világításnál mindez fokozatmentes.

Melyik fénynek milyen hatása van?

A meleg fény segíti az ellazulást, pihenést. A semleges fény (4000K) pl tanulásnál vagy sminkelésnél ideális, mert a nap természetes delelő fényét közelíti. A természetes fény napkeltekor és napnyugtakor a legmelegebb, míg a nap felső állásában a leghidegebb. A hideg árnyalat (6500K) segíti a koncentrálást. Munkavégzéshez, tanuláshoz ideális.

A LED fényforrások („égők”) és lámpák bizonyos típusai már egész széles tartományt használnak (pl. 2700-6500K). Jellemzően okoségők, de vannak olyanok is melyek fényszíne pusztán normál kapcsolóval változtatható. 1 kapcsolás 2700K, dupla 4000K, 3 kapcsolás 6500K. Okos világításnál mindez fokozatmentes.

Senses Eyes lámpacsalád

Mit kell tudnunk az okos lámpákról?

Az okos eszközök idejében a lámpák sem maradhatnak le a fejlődésben. 

Az első okos lámpák 2014-ben jelentek meg kiskereskedelmi forgalmazásban. Lámpák, „égők”, szalagok sokrétű lehetőségekkel. Két csoportra oszthatók: Bluetooth vezérlés (csak a lakásban) vagy Zigbee távolról (a bolygó másik feléről is akár) wifi kapcsolaton keresztül.

Milyen dizájn most a legkeresettebb a világítás-piacon?

Mi várható a jövőben? Merre tart a fejlődés

Az európai piac dizájn szempontból kicsit más, mint az amerikai, vagy az orosz piac. Mindenhol más a trend. Európában jellemzően most a modern, minimál, skandináv vonal a legfelkapottabb.

A skandináv stílusnál egyértelműen a természetes anyagok használata  az üveg, fém, fa, textil és a letisztult vonalvezetés az, ami miatt hódít. Az üveg esetében a színezett üveg  – mint például a füst, borostyán vagy opál üveg használata a trend.

Trendi kombinációk: – sárgaréz – opál fehér, vagy színezett üveg – fekete, matt fekete

Trendi kombinációk

  • sárgaréz és vörösréz 
  • matt fekete
  • bézs
  • üvegek esetében az opál fehér, füst vagy borostyán színű üveg, valamint a színezett üvegek
Paulman Neordic Tasja lámpacsalád

Melyik a kedvenc lámpacsaládod, amivel egy panel lakásban stílusos enteriőrt lehet kialakítani?

Egyértelműen a Nordlux Pure a kedvencem. Ez a tipikusan dán márka minden mai divatnak megfelel: egyszerű, szép, elegáns. Tökéletesen illik a kis lakásokba, mert nem nagyméretű, mégis szemet gyönyörködtető. Dizájnos, de nem giccses.

Minden olyan lakásba ajánlom, ahol szeretnék követni trendeket, de nem akarnak hivalkodó és gyorsan divattjamúlttá váló lámpát használni.

Nordlux Pure függeszték 3 féle színben elérhető

Köszönöm a válaszokat a Ledpont ügyvezetőjének, Molnár Attilának, aki minden kérdésemre készséggel válaszolt, még azokra is, amik végül nem kerültek a bejegyzésbe 🙂 Ha lámpát akartok vásárolni szaktanácsokkal, és elkerülnétek a buktatókat, mindenképpen keressétek fel őt a ledpont.eu oldalon, illetve a facebook és instagram oldalukon!