A falburkolatról még ma is sok embernek a lambéria vagy a hungarocell lapok jutnak eszébe. Pedig már sokkal modernebb anyagok és technológiák léteznek. Sőt sokkal dizájnosabbak. 

Riportot készítettem a legnagyobb hazai márka, a Kerma falpanel forgalmazójával, Keresi Ferenccel, aki rengeteg minden elárult a falburkolásokkal kapcsolatban. 

1) Milyen faldekorálási technikák léteztek eddig?

A falakkal a legfőbb elvárásunk, hogy stabilan álljanak, lehetőleg legyenek hő- és hangszigeteltek, és a különböző élet- és lakótereket szeparálják el igényeink szerint.

Dekorálásukat tekintve a legtöbb fal festett, vagy tapétázott. Ez a két dekorációs megoldás az elmúlt sok-sok év alatt a divatnak megfelelően váltakozott, illetve változott. Változtak a színek, a minták, a különböző anyagok és struktúrák.

Falburkolatok elsősorban azokban a helyiségekben terjedtek el, ahol a design mellett fontos volt a funkció is. Ilyenek a konyhák és a fürdőszobák, melyekben a különböző csempéket, kerámiákat, más néven hidegburkolatokat alkalmazzuk. Más helyiségekben, például a nappaliban, hálószobában, előszobában, gyerekszobában nem igazán volt használatos és elterjedt falburkolat megoldás a már említett tapéta, festett fal, vagy esetleg poszterek mellett.

2) Mit jelent az a szó, hogy falpanel?

A különböző designerek koncepciójából, belsőépítészek terveiből, – melyek elsőként különböző középületekben, hotelekben, éttermekben, modern múzeumokban, irodaházakban jelentek meg – a dekoratív 3D-s falburkolatok kezdtek elterjedni a lakóépületekben, családi házakban is.

Mint oly sok minden ez is nyugatról, a skandináv országokból, vagy a tengerentúlról kezdett egyre nagyobb méreteket ölteni. Megjelentek az érdekes, geometrikus formák, különböző ismétlődő mintázatok.

Rengeteg új textúra és szín jelent meg az utóbbi években, a különböző gyártási folyamatok miatt pedig új funkciókat is kaptak egyes falpanelek. Ilyen funkciók például az ágyvégek, előszobafalak, tv falak, pult bevonatok, falvédők, mennyezeti megoldások.

A legtöbb falpanel funkciója nem több, mint hogy dekoratív eleme legyen az adott helyiségnek. Egy jól megválasztott falpanel vonzza a tekinteteket, érdekes, vagy hangsúlyos eleme lesz otthonunknak.

Ma már minden helyiségre kaphatunk falpanelt és nem csak betérre, hanem kültérre alkalmasat is!

 

A falpenelek főbb tulajdonságai

Alkalmazásukat tekintve a tulajdonságaik határozzák meg, hogy melyik falpanel hová alkalmas. Ilyen tulajdonságok: hangszigetelő, hőszigetelő, festhető, ragasztható, könnyen felhelyezhető, vízálló, hőálló, lángálló, ütésálló, fagyálló, jól tisztítható, házilag is felrakható, újrahasznosítható, környezetbarát, rugalmas, hangelnyelő, vágható, strapabíró, cserélhető. 

 

A falpanelek anyaga

Anyagukat tekintve is nagy a választék. Ma már elmondható, hogy minden térbe és minden stílusban  tudunk ajánlani falpanelt. Falpanelek készülnek: fából, kőből, hungarocellből, műanyagból, polisztirolból, poliurethánból, műbőrből, textilbőrből, parafából, pvc-ből, farostból, műgyantából, szivacsból, kerámiából, betonból, gipszből, bőrből, fémből.

 

Tehát ma már a falpanel nem egy egyszerű lapot jelent, hanem egy sokoldalú, dekoratív és modern falburkolat megoldást.

3) Mennyire könnyű velük dolgozni?

Szerencsére nagyon sok olyan falpanel típus van, melyek szakember nélkül, akár házilag is felrakhatóak. A házilag “felrakhatóság” azt jelenti, hogy az adott dekorpanel típus nem igényel szaktudást, nem kellenek hozzá speciális szerszámok, nem kell az illesztéseket eldolgozni vagy kialakítani, nem kell a falat speciálisan előkészíteni,  nem ígényel utólagos felületkezelést, vagy például festést.

A webáruházunkban találhatóak olyan falpanelek (pvc műanyagból FlexWall néven), melyek jól utánozzák a valódi fa, kő, vagy tégla anyagokat és gond nélkül bárki fel is tudja azt rakni.

4) Mennyire valósághűek ezek a falpanelek?

Ezek a panelek tulajdonságaikban eltérnek a valódi kő, fa, vagy tégla anyagoktól, de persze az áruk is kedvezőbb. A pvc panelek több mint 180 különböző mintában kaphatóak, így bárki talál magának megfelelőt.

Ha a bőrt nézzük, akkor azt textilbőrrel, műbőrrel helyettesítettük. Már több mint 8 éve gyártunk ilyen falpaneleket, melyek látványban teljesen azonosak a valódi bőrrel, de árban és tisztíthatóságukban vagy időtállóságban jobbak annál. Ezeket a műbőr paneleket szintén fel lehet rakni házilag, melyhez felrakási útmutatót is biztosítunk. 

Azt, hogy valóban megoldható sok falpanel típus felrakása, kivitelezése házilag is, a vásárlóink visszajelzéseiből és a több ezer beküldött referencia fotók alapján biztosan tudjuk. (Ezeket itt tudod megnézni: www.kerma.hu/falpanel-referenciak)

5) Melyik falpanelek alkalmasak vizes helyiségekbe?

Ezzel a kérdéssel szinte napi szinten találkozunk. Természetesen ide is tudunk ajánlani falpanelt, – de egy kicsit magunk ellen beszélve – a legjobb megoldás ilyen helyekre még mindig a csempe.

Elsősorban azért, mert hatalmas a választék és a legtöbb fali csempének van mintában megfelelő, hozzá illő padlóburkolat változata is. Így a design szempontjából a legegység esebb megoldás a csempe.

 

Bontás nélkül

Ha valaki viszont nem akarja az egész fürdőszobát felújítani, vagy például leverni a csempét, akkor van olyan pvc falpanel megoldás, mely rakható meglévő csempére is, és gyorsan, tisztán lehet vele dolgozni. Ezek a panelek vízállóak és árban kedvezőek. 

Van drágább megoldás is polymer anyagból, betonból, vagy ultravékony kőburkolatokból is. Ezek a dekorpanelek stílusban, designban eltérnek a fent említett pvc falpanelektől. Minden falpanelre érvényes, hogy kellően figyeljünk a vízzárásra, használjunk a toldásoknál valamilyen záró profilt és szilikonos tömítő anyagokat. 

6) Használható-e gáz főzőlap mögé a konyhában?

Ha a pvc falpaneleket nézzük, akkor a válaszunk: nem.

Illetve csak akkor, ha a gáztűzhelynek van felnyitható fedele, vagy például hőálló üveg védőpanel van felhelyezve a tűzhely mögé. A pvc falpanelek egyébként lángállóak, tehát nem égnek tovább, ha elvesszük a hőforrást (nyíltláng). Viszont magas hő, vagy nyílt láng közvetlen közelében megoldvadhatnak.

Slate-Lite márkanéven van olyan falburkolat típusunk, mely alkalmas gáz főzőlap mögé is. Igaz ez egy drágább típus, illetve nem csempemintás.

7) Melyik falpanelt tudod leginkább panel lakásokba ajánlani?

Ha ezt a megközelítést nézzük, akkor az a véleményünk, hogy minden panel lakásból – design szempontjából – ki lehet hozni a maximumot  a falpanelekkel. Talán annyi hátránya van a paneleknek, hogy kisebbek a terek, de ettől függetlenül bármelyik falpanel típust szívesen ajánljuk.

Egyébként a falpanelekre is sokszor érvényes: a kevesebb néha több!

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy valamiből sok kell, hogy érvényesüljön. Sokszor egy-két jól megválasztott panellel is nagyszerű hatás érhető el. 

Hő- és hangszigetelő panelek

Tulajdonság szempontjából nézve pedig előnyös lehet panel lakásban olyan falpanel, mely jó hang- vagy hőszigetelő. Ilyenek például a Kerma textilbőr falpanelek, melyekből szuper falvédők, ágyvégek, előszobafalak, vagy tv falak tervezhetőek.

Ebből a szempontból az OBubble szivacs panelek is jó választás lehet. De jó hő- és hangszigetelő a Corkbee parafa panelek is, melyek valódi újrahasznosított parafából készülnek.

A legegyszerűbb kivitelezésű panelek

A már többször említett FlexWall pvc falpanelek pedig a kedvező áruk és a gyors, tiszta kivitelezés miatt népszerűek panel lakásokban. A kedvező árat nézve a polisztirol anyagból készült falpanel típusokat is megemlíthetjük még. 

8) Hová milyen panelt válasszunk?

Ár alapján

A választást talán a legtöbbször az ár határozza meg, így biztos, hogy sokan ennek alapján is nézelődnek a sokféle falpanel között. Ha a falpanelnek funkcionalitása is van és nem “csak egy dekoráció a falon”, akkor már nem csak az ár lesz fontos a választáskor. Ha például a falpanelekből falvédő vagy ágyvég készül, akkor az már több mint falpanel: védi a falat, hőszigetel, növeli a komfortot, tisztítható lesz stb. Ha így nézzük, akkor többet kapunk a pénzünkért és máris másként látjuk a költségeket is.  

Anyag alapján

Fontos a stílus, fontos, hogy a választott falpanel tetszen nekünk, hiszen mi fogjuk nézni nap mint nap, éveken keresztül az otthonunkban, de persze nem lehet elmenni az anyagválasztás mellett sem, mert nem minden falpanel megfelelő minden helyiségbe.

Viszont számos falpanel több helyre is megfelelő, így ott az ízlésünk lehet a meghatározó.

Stílus alapján

Két stílusirányzat, ami mostanában nagyon elterjedt: a vintage és a loft. Melyik típusokat ajánlod ezekhez a stílusokhoz?

Mind a két stílushoz nagyon jó lehet a különböző tégla mintás StikWall falpanelek, melyeknek az alapja polisztirol, a felülete pedig egy kemény műgyanta bevonat, különböző mintákkal és színekben. Ezek a panelek nagyon jól utánozzák a valódi kő, vagy tégla anyagokat. Egy teljesen új típusról van szó, kb fél éve kezdtük el elsőként forgalmazni itthon. 

Ha valaki egy olcsóbb megoldást keres, akkor pvc panelekből is vannak ide illő mintáink. A Kerma textilbőr paneleknek pedig a barna és szürke árnyalatait tudnám elképzelni.

A valódi fából készült Wallure fa falpanel is jó választás lehet.

Segítünk választani

Ha valaki nem boldogul, vagyis elakadna a választásban, akkor a webáruházunkban a termékleírásban talál információkat, vagy cikkeket a blogunkban szinte minden falpanel típusunkról. Illetve mi is szívesen segítünk bárkinek, aki ír vagy telefonál nekünk.

Szívesen készítünk ingyenes tervet a Kerma falpanelekhez, vagy használhatja az online tervező programunkat is. 

Ha valaki pedig nem biztos magában, akkor ott van például a Pinterest oldalunk, ahol közel 20.000 fotót, fényképes inspirációt talál falpanelekről a világ minden részéről. Valamint nagy segítség még, ha egy lakberendező, vagy belsőépítész tapasztalatára hagyatkozunk.

9) Neked melyik a személyes kedvenced a falpanelek közül?

Köszönöm a kérdést!

Saját fejlesztés

A legkedvesebb az általunk kifejleszett és gyártott KERMA textilbőr falpanelek és azokon belül is a nyomtatott falpanelek, melyekből egyedi faliképek, falvédők készülhetnek. Ez a nyomtatott textilbőr falpanel verzió a saját fejlesztésünk és egyedülálló a világon! A tervek készítésénél szerencsére bele csempészhetem a saját stílusomat is, – ha szabad ilyet mondani – és ez külön öröm számomra. 

Több mint 8 éve gyártjuk

Egyébként a KERMA textilbőr falpaneleket már több mint 8 éve gyártjuk és ebben az elsők voltunk a hazai piacon. Bizonyára a legtöbben nem tudják, hogy a KERMA név a nevemből (KEResi Ferenc) és üzlettársam (MAjor Sándor)  nevéből jött létre. 

Ha pedig egy olyat kellene választanom, ami nem saját termékünk, sőt még nem is forgalmazzuk, akkor az az olasz StudioArt nevű cég, akik gyönyörű valódi bőr paneleket gyártanak, nagyon magas árban…de hát a minőséget meg kell fizetni!

10) Van-e lehetőség teljesen egyedi falpanelek rendelésére?

Természetesen van erre is lehetőség több típusnál is. Igaz van olyan gyártó, ahol az egyedi szín, vagy méret, mennyiséghez van kötve. Ez érthető, mert a legtöbb falpanel típus nem kézzel készül, hanem sorozatgyártott termék.

Egyedi forma gipszből

Ilyenek például a gipsz falpanelek. Ezeknél a mesterforma elég költséges, így egy új forma kérésénél ezt mindenképpen meg kell fizetni. Kis mennyiségnél ez sokszor nem éri meg, de ez típus és megrendelő függő is. 

Egyedi szín nem probléma

Ha a színeket nézzük, akkor nagyon sok olyan falpanel van, ami festhető, így az egyedi szín nem jelent problémát, hiszen ma már bármilyen szín kérhető a festéküzletekben. 

Saját fotókkal

A saját fotó, vagy kép is megoldható például a Kerma nyomtatott textilbőr paneleknél. A tervezés ingyenes, tehát örömmel várjuk az egyedi elképzeléseket! Készítettünk már egyedi falpaneleket, faliképeket, falvédőket családi képekről, kutyákról, cicákról, lovakról, vagy festményekről is. 

10+1) Mik a további tervei a Kerma-nak?

Gondolkoztunk már azon, hogy készítünk egy új falpanel webáruházat, melyben a termékek nem agyag, vagy gyártó szerint lesznek kategórizálva, hanem aszerint, hogy milyen helyiségbe ajánlott. Ez abból a szempontból nem egyszerű, hogy vannak átfedések anyagokat és típusokat tekintve. Vagyis sok olyan panel van, ami több helyre is ajánlható.

A falpanelekben nagy lehetőségek vannak a lakberendezés terén, ebben hiszünk, ezért csináljuk! Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb típusok és a meglévők is egyre elterjedtebbek, ismertebbek.

Képek © www.kerma.hu