5 lakberendezési hiba - 1. rész

amit talán te is elkövettél a lakásod berendezése során

Amikor új lakásba költözöl, vagy meguntad a régit és átalakítanád, felfrissítenéd a berendezést, akkor első dolgod, hogy nézegeted a lakberendezési oldalakat, hogy kiderítsd, mi lehet most a trend. 

Aztán elmentesz pár – sok-sok – képet, ami tetszik. És ebből szeretnéd megvalósítani az új otthonodat.

De ennek legtöbbször csalódás a vége. 

Hogy miért? Máris elmondom azt az 5 hibát, amit ilyenkor a legtöbb ember elkövet, és emiatt nem az lesz az eredmény, amit vártál. 

Feladatod:

  • Ha elolvastad, akkor gondold át, hogy melyiket tudod legkönnyebben kijavítani, módosítani. 
  • Válaszd ki ezt az egy hibát, és javítsd ki!
  • Majd menj tovább a következő hibára. 

1. lakberendezési hiba

Padlóburkolatok és falszínek

A leggyakrabban elkövetett hiba, ami utána csak nagy költségek árán módosítható, hiszen az egész lakás érintett vele.

A probléma: 

A mikor elhatározzuk, hogy felújítjuk a lakást, az első gondolatunk, hogy cseréljük le a régi padlószőnyeget lamináltra, a fürdőszobacsempét újabbra, és fessük ki a lakást.  Ilyenkor elmegyünk egy szaküzletbe, és végignézzük a kínálatot, majd a másikban és a harmadikban is. 

Azt gondoljuk, hogy megjegyeztük a színt, amit az elsőben láttunk, sőt még arra is pontosan emlékszünk, hogy milyen színű otthon a kanapé és az étkezőszék. Ennek biztos tudatában választunk egy nekünk tetsző burkolatot. 

Aztán otthon letesszük az új lamináltat, kifestjük a lakást egy szép bézs árnyalatra, ami a festékboltban annyira tetszett. És az eredmény? Nos vagy túl rózsaszín vagy túl sárga, esetleg „már mindegy lett volna, ha fehérre festjük”- színű lesz. 

És persze a kanapé sem igazán megy hozzá, a függöny meg végképp nem. De a konyhabútor és az étkező sem az igazi. És jöhet a fejvakargatás, hogy hol rontottuk el, vagy mit cseréljünk még le, mert nem pont ilyennek képzeltük a végeredményt.

Megoldás:

Mondhatnám, hogy a legjobb, ha mielőtt bármibe fogsz, kérj legalább egy konzultációt egy lakberendezőtől. De ha már túl vagy rajta, és ebben a cipőben jársz, amit leírtam, akkor egy dolgot tehetsz: lefotózod a meglévő bútoraidat, figyelve arra, hogy a színek valósághűek legyenek.

Ezután készítesz egy moodboardot, ahová beteszed a lerakott lamináltat és a falszínt is, meg az összes bútort, ami van jelenleg. És elkezded cserélgetni egyesével a képeket. Megnézed, hogy melyik okozza a legnagyobb lakberendezési bakit, melyik lóg ki leginkább a képből. 

Ha nem tudod hogyan kell, gyere el január 28-án a workshopra, és menj haza egy komplett új lakás tervével.

2. lakberendezési hiba

Túl nagy vagy túl kicsi bútorok

A szerelem-vásárlás tipikus eredménye.

A probléma: 

Ha szükségét érzed – vagy nem – egy új bútornak, mert a régi már nem tetszik, elromlott, elkopott, kiment a divatból, stb., akkor az első dolgod, hogy elmégy egy lakberendezési üzletbe vagy felmégy egy üzlet weboldalára vagy a favi.hu-ra vagy a biano.hu oldalra és keresed álmaid kanapéját vagy étkező székét. 

Aztán ha megtaláltad, megveszed. Otthon pedig kiderül, hogy nem igazán fér oda a karfás szék az asztalhoz, és nem lehet betolni, amikor nem használod, de így meg nagyon belóg a térbe, kerülgetni kell. Ha meg arrébb tolod az asztalt, akkor meg a lámpa nem lesz középen. 

Megoldás:

Most megint mondhatnám, hogy a legjobb, ha mielőtt bármibe fogsz, kérj legalább egy konzultációt egy lakberendezőtől. De ha már túl vagy rajta, és ebben a cipőben jársz, amit leírtam, akkor egy dolgot tehetsz: fogod az alaprajzodat, és megnézed, van-e optimálisabb elrendezés a meglévő bútorokkal. 

Ha nem tudod hogyan kell, gyere és csatlakozz az Otthonteremtő Tudástárhoz!

Ha nem tudod hogyan kell, gyere és csatlakozz az Otthonteremtő Tudástárhoz!

3. lakberendezési hiba

Elrendezés a fal mentén

Ebbe a hibába is nagyon sokan beleesnek. Legjellemzőbb akkor, amikor nagy a tér, amit be kell rendezni. Pl. új építésű családi házak esetében, amikor a tervrajzon még jónak tűnő 50 nm-es „amerikai konyhás” nappali az épülő házban mégis kicsinek tűnik, és meggyőzzük a tervezőt, hogy még gyorsan módosítsunk rajta, legyen egy kicsivel nagyobb. 

A probléma: 

Amikor még üres a helyiség, kicsinek érezzük. Aztán megvesszük a nagy asztal, a nagy kanapét és terveztetünk egy jó nagy konyhát. Elképzeljük, méricskélünk a helyszínen. Jó lesz.

Aztán amikor minden bútor megérkezik, mindent rátolunk a falra, körben a helyiségben, azt érezzük, hogy mégsem jó. Túl kicsi ez a nappali! Minden bútor a helyén van, mégsem érezzük a teret. Középen van ugyan egy tánctér, de olyan fura, nem egész. Mintha valami még hiányozna. 

Uccu neki, veszünk még pár bútort, biztos az hiányzik. Az eredmény az lesz, hogy bebútoroztuk az egész lakást, zsúfolt, mégsem olyan, amilyennek elképzeltük.

Megoldás:

Igen, jobb lett volna először segítséget kérni, és aztán költekezni. De ha már túl vagy rajta, és ebben a cipőben jársz, amit leírtam, akkor egy dolgot tehetsz: lefotózod a helyiséget, és megpróbálsz rájönni külső szemmel nézve, hogy mi lehet a gond. 

Egyet elárulok: nagy valószínűséggel szemmagasság fölött semmi nincs a falakon. Vagy csak pár kép. Az is kicsi, nem domináns. 

Ha még nem tetted, töltsd le az ingyenes 5 lépés a tágasabb lakáshoz ebook-ot!