Panel lakásba költözni ugyanolyan sajátos életformát jelent, mint villában lakni. Na nem ugyanaz, de mégiscsak egyedi. Panelakónak lenni nem egyszerű, és mindenki alátámaszthatja, aki élt már ilyen épületben. Vannak akik egész életüket leélik egy ilyen helyen, van aki két évet sem bír ki. Ez nem csak a lakás hibája, de hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a paneleknek sajátos akusztikája, szag- és dizájn megjelenése van. 

A panelekben nem csak életvitelünk kötött, hanem a felújítás is. Nem olyan egyszerű a betonban bármit is csinálni. És nem kell mindjárt a falbontásra gondolni, bár arról mindjárt bővebben is beszélek. Elég, ha arra gondolunk, hogy egy képet kell feltenni a falra. 

A minap egy tükröt szereltünk fel a falra, amihez ki kellett bérelnünk egy ütvefúrót olyan fúrószárral, ami bírja a betont. És még így sem volt egyszerű, mert pontosan ott – hát persze, miért nem találnám el azt az egy pontot – volt egy kavics a falban, ezért 2 centivel arrébb került a tükör. Nem látszik, meg nem is annyira lényeges az a két centi, de a bosszankodás és a kínlódás azért nem elhanyagolható hozadéka az ilyen munkáknak. 

Mire figyelj felújítás előtt?

Panellakás felújításakor nem csak a lyukfúrás okoz gondot. Sőt nem az okozza a legnagyobb gondot. Nagyon sok panel lakás elrendezését terveztem már meg, és igyekszem mindig olyan megoldást találni, amihez nem kell falat kivágni. És itt értsd a legkisebb ajtó vagy ablak kivágást is, vagyis ami statikailag gyengíti a szerkezetet. 

De miért is lényeges a falkivágás

Több szempontból is. Egyrészt mivel ez egy olyan szerkezet, ami egymásra épülő, egymásra ható elemekből, vagyis panelekből áll, ezért minden falszakasznak tartó és teherhordó funkciója van. Bizony. Itt nincs válaszfal és főfal. 

Az egymás fölött lévő szintek falelemei hordozzák a terhet, és a vízszintes terhekkel szembeni merevítő rendszer részét képezik. Ezért ha ezt a rendszert valahol meggyengítik, az kulcsfontosságú lehet a teljes épület szerkezetére és teherbírására nézve. És elég, ha a ház önsúlyára gondolunk. 

Minden falkivágás engedélyköteles

Az előbbiek miatt érthető, hogy minden falkivágás gyengülést okoz a teljes ház szerkezetében. Ezért minden ilyen művelet építési engedély köteles. És nem véletlenül nem adnak ki engedélyt a panellakások falkivágásaira.

Gondolj bele, hogy egy engedély csak a teljes lakás vizsgálatával adható ki, mivel a szerkezet statikai állékonyságát csak a már meglévő, engedélyezett és a engedély nélküli faláttörések ismeretében lehet kiszámolni. És egy ilyen számítás csak akkor lehet valós, és csak akkor vállalható érte felelősség, ha az egész épület átvizsgálásra kerül. 

Ez nem kis munka, láthatod

Ha neked kellene ezt az engedélyt kiadnod, te vállalnád a felelősséget annyi ember életéért, hogy nem fog összedőlni a ház, ha kiveszik azt a falat? Persze, hogy te is csak akkor tudnál ilyen döntést hozni, ha biztosan tudnád, hogy minden lehetséges veszélyforrást feltérképeztél, kiszámoltál és alátámasztottál. 

Szóval a felújítás során érdemes mellőznöd a faláttöréseket, ajtónyílás kivágásokat még akkor is, ha úgy érzed, egy kis nyílás semmi az épület egészéhez képest. Építettél már Jenga-tornyot? 

Jenga-torony

Ez a játék nagyon jól mutatja, hogy néha elég egy darab elemet kivenned a toronyból, és máris összedőlt az egész. Ilyen ez a paneleknél is. Persze jóval több tartalék van a valóságban a panelházak statikai teherhordó szerkezeteiben, de meddig lehet bontani? Melyik lesz az utolsó fal, amit meggyengíthetünk benne? 

Mit lehet akkor bontani?

Vannak minden épületben nem teherhordó szerkezetek, ilyenek általában a vizesblokkok, amik jellemzően egy külön elemként kerültek a helyükre az építés során. Érdekes módon ezek a falak bonthatóak lennének, bár itt a vízvezetékek okoznak kötöttséget az áthelyezésben. De ugyanígy nem tartószerkezet általában az előszobai beépített szekrény fala, vagy a kamra fala sem.