Hogyan lehet megmenteni a bútorokat?

A régi bútorok általában nagyon jó minőségűek, és mivel mostanában a lakberendezésben elég nagy divat az, hogy modern enteriőrben egy-egy régi bútor is megjelenik, ezért ne félj attól, hogy megmentsd vagy megtartsd ezeket.

Talán örököltél egy szép szekrényt, vagy használtan találtál egy egy asztalt, esetleg vettél egy komódot.

Hogyan lehet ezeket megmenteni? Nagyon sokféle lehetőségünk van arra hogy ezeket a bútorokat egy picit felújítsuk vagy átalakítsuk.

Az első lépés a csiszolás

Mindjárt kezdjük is az elején: az első és legegyszerűbb dolog természetesen, mivel általában ezek a bútorok lakkozva voltak, ezeket a lakk réteget és régi festékréteget eltávolítjuk, lecsiszoljuk róla.

Meglepően nagyon szép felületeket fogunk kapni, az eredeti fa bútoroknak előtűnik a gyönyörű erezete.

Ez sokszor nem is érdemes lefesteni, csak egy egy átlátszó páccal vagy egy nagyon halvány színnel, esetleg egy kis méhviasszal beereszteni ezeket a felületeket.

Második lépés a festés

Ha viaszolás helyett mégis festeni szeretnénk, több lehetőség is kínálkozik.

Egyrészt lehet a már lecsiszolt felületet festeni, másrészt – ha meg akarod spórolni a csiszolást – akár festheted közvetlenül a lakkozott felületeket is egy alapos zsírtalanítás és portalanítás után.

Ma már nagyon jó minőségű bútorfestékek vannak, amiket közvetlenül ezekre a rétegekre egy tapadásfokozó segítségével föl lehet vinni és gyönyörű új felületet adhatunk egy sima festéssel is ezeknek a bútoroknak.

Pédául én ezeket ajánlom neked bútorfestéshez: 

Itt lehet aztán elengedni a fantáziánkat, szép stencileket használni, különböző sablonokat és festési technikákat.

Akár ecsettel, akár szivaccsal, vagy akár ronggyal is alkothatsz. Nagyon sokféle felületi struktúrák tudunk létrehozni akár több rétegben is egymáson.

Harmadik lépés a kiegészítők cseréje

A harmadik dolog a csiszolás és a festés után, ami nem ennyire drasztikus változás egy bútor életében például, ha a fogantyúkat lecseréljük rajta.

A régi fogantyúkat egy modernebbre cserélve nagyon erős változást lehet elérni akár egy konyhabútor esetében is.

Például ha minden marad a régi – ajtók, színek és munkalap is –  viszont egy rose gold fogantyút teszünk föl a régi bútorunkra és rose gold kiegészítőket teszünk hozzá, mondjuk egy vízforraló vagy egy kenyérpirító személyében, akkor mindjárt egymás hangulatot adhatunk az egész konyhabútornak.

Festés nélküli megoldások

Az is egy megoldás, ha új design lábat teszünk mondjuk egy komódnak vagy egy dohányzóasztalnak. Már nagyon sokféle ilyen lábat lehet kapni a fémtől a fán keresztül a műanyagig, tehát bármivel felújíthatjuk az adott kisbútort.

Ha más stílust adnál a meglévő ajtóknak, akkor tehetsz rá fa vagy hungarocell dekorléceket. Ezeket felragasztod éscsak ezután fested le. Így klasszikusabb kinézetet adhatsz az ajtóknak.

Ha ezzel sem bajolnál, akkor a legegyszerűbb és talán legolcsóbb módja ha sima bútorlappal lecseréled meglővő frontokat. Elmégy egy lapszabászatba és kiválasztod a megfelelő bútorlapot, a megfelelő élzárást hozzá és akkor egy teljesen új bútorajtót tehetsz fel a bútorokra

De akár kárpitozthatod is ezeket a frontokat.