Szakértői Mesterfogások - 1. rész

Előzmények

Amikor felkértek a másfél szobás kis lakás kipofozására, nem mondanám, hogy korlátlanok voltak a lehetőségeim. A megbízó azt akarta, hogy minél kisebb költségvetésből oldjam meg a lakás átalakítását, és minél hamarabb, hogy a lakás kiadható legyen.

Nem volt egyszerű feladat. Ha lett volna egy kicsit nagyobb költségkeret, másképp csináltam volna. Ebben a helyzetben viszont a lehető legtöbbet kellett kihozni a meglévő bútorokkal.

A lakást kiadásra kellett felkészíteni. A meglévő bútorokkal, festés nélkül, csupán átalakítással. Ehhez én kevés voltam, ezért kerestem szakértőt a feladatra.
Kéri Sándor
lakástulajdonos

Felmérés

A felmérés minden tervezés és felújítás alapja. Ahogy már biztosan tudod, nálam ez mindig a kezdő lépés. Így volt ez ebben a lakásban is. Bár nem kellett funkciókat módosítani, mégis azzal kezdtem, hogy felmérési tervet készítettem. 

Ebben a kis lakásban nem sok lehetőség van arra, hogy a funkciókat megváltoztassuk, de azért nem volt pár ötletem a berendezés módosítására.  A nappaliban igazából egy tekercs tapéta került fel a falra, és a bútorokat mozgattam át más helyre. Ez volt a nappali és az étkező is egyben. 

Előtte

Utána

Színek összeválogatása

A színek harmonizálása minden lakásban létfontosságú. Ha kis költségvetésből kell összhangot teremtened, latba kell vetned a találékonyságodat. Ebben a lakásban adott volt a bútorzat, a padló és a falak színe is. 

Akkor mivel lehet játszani?

A kék kanapét mindenképpen el kellett „tüntetni”, mert abszolút kilógott a látványból. Ezért két kávébarna polár plédet vettem a Jysk-ben. Ezen kívül további kellékeket szereztem be. A lila színt választottam meghatározónak, hogy egy semleges enteriőrt tudjak kialakítani, ami se nem túl csajos, se nem túl férfias, de mégis karakteres.

A nappali  lila spagettifüggönyöket kapott, a kanapéra pedig lila és fehér díszpárnák kerültek. A falra egy tekercs barna virágos tapétát tettem, ez lett az étkező rész. Mivel nem volt étkező asztal, így egy fehér asztal és négy fehér szék került még beszerzésre. Ezzel ki is merítettem a költségkeretem 80 %-át.

Előtte

Utána

Mi lett a konyhával?

A konyha tulajdonképpen egy kis főzőfülke. Ha lett volna egy kicsivel nagyobb pénzügyi keret és több idő az átalakításra, biztosan átraktam volna a konyhát a fal túloldalára, a nappaliba. Arra a falra, ahová a tükrös szekrény került végül. De nem volt. És mivel a keretemet is majdnem kimerítettem már, így nem volt más lehetőségem, csak az ajtókat lecserélni. Ugyanazt a színt választottam, mint a nappaliban lévő bútorok színe, így tovább tudtam vinni a hangulatot. 

A csíkos bútorlap karakteressé tette a konyhát úgy, hogy maga a bútor nem került kicserélésre. Természetesen nem ez volt a legjobb, de kétségkívül a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás. 

Blogképek (6)

Ide is felkerült egy lila függöny, a bútorokra pedig ugyanolyan fogók, mint a nappaliban. Nem volt nagy felfordulás, és nem tartott tovább két hétnél az egész átalakítás. 

A lakásról készült fotókat feltettük a hirdetőoldalra, és egy nap alatt 117 érdeklődő volt a lakásra. Az albérlő kiválasztása végül olyanná vált, mint egy felvételi meghallgatás. De végül sikerült megtalálni a megfelelő bérlőt, aki végül több éve a lakásban lakik, és azóta is örömmel használja. 

Ha nem akarsz lemaradni

Minden hónap végén kapsz tőlem emailt a legolvasottabb bejegyzésekről, legfrissebb hírekről, és mindig lesz benne egy-két ötlet a lakásod szépítéséhez… és néha egy kis meglepetés is. 

Blogértesítő

Neked is szükséged van egy kis segítségre?

Írd le kommentben, hogy neked mi okozza a legnagyobb nehézséget az átalakítás során, és igyekszem válaszolni minden kérdésre.