Ez a fánkrecept idei próba volt. Eddig más receptet használtam, de gondoltam kipróbálom másét is, hátha az jobb.

Jelentem nem jobb, de ugyanolyan jó, mint amit eddig sütöttem.

A recept a mindmegette.hu oldalról származik >>> itt találod az eredetit

Íme a farsangi fánk receptje:

Bemásolom ide, hogy ne kelljen keresned.

  • 50 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk vaníliakivonat 
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csipet só
  • olaj

Elkészítés

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.

Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Eddig szólt az eredeti recept, köszönet érte Gasztrogabonak