A panelek legfőbb és közös jellemzője, hogy kicsi a konyha és a fürdőszoba. Ezekből lehet a legnehezebben kihozni azt, amit álmaid otthonától elvárnál.
Nyilván falakat tologatni itt nincs lehetőségünk, ezért abból kell gazdálkodni, ami van.

Sok esetben lenne lehetőség új falnyílások kialakítására, de valljuk be panelben új nyílást vágni a betonba nem kis költség. Ezt leginkább elkerülni szeretnénk.
Ha van rá anyagi kereted, érdemes elgondolkodnod egy ilyen lehetőségen, de ha nincs, akkor adok néhány tanácsot a kis konyha kihasználására:

A színek


Általános érvényű szabály, hogy a világos színek tágítják a teret, a sötét színek pedig szűkítik. Ezt érdemes figyelembe venned. Viszont hagyd magad mögött mögött azt a régi berögzött szokást, hogy az alsó rész sötét, a felső világos.

Válassz az alsó szekrényeidnek világos színt. A szemed legtöbbször a szemmagasság alatt mozog, tehát főleg ez a szín érvényesül.

A sötét színek érzékenyebbek a porra és a szennyeződésekre, a vízkő és zsírfoltok is sokkal intenzívebben látszódnak rajtuk, mint a világos árnyalatokon.
A padlóra is válassz világos színt. Én azt javaslom, a munkalap is inkább világos legyen, mert a morzsák és a por itt is nagyon szépen látszik a sötét felületen.
A falra – az alsó és a felső rész közé választhatsz egy karakteresebb színt vagy mintát. Itt bátran hozz olyan színeket, amik a lakás többi részében is uralkodnak majd. Visszaköszönhet itt a szőnyeg lilája, vagy a függönyök sárga színe.
A kevesebb több. A lakberendezésben különösen érvényes ez, főleg ha kis terekről beszélünk. Kevés szín, kevés minta, néhány meghatározó helyen. És máris harmóniát alkottál.