Bejárati ajtó a te lakásodban is van.

Panelben jellemzően egy. És valljuk be, a panelek ajtói nem a legszebbek. Az eredetiek legalábbis. Persze lehet, hogy te már kicserélted, és nem az eredeti tűzgátló biztonsági ajtó van, hanem attól sokkal szuperebb és szebb is.

Nekem még a régi van. Sötétbarna. Fém ajtókerettel.

Emlékszel erre?

Bejárati ajtó eredetiben

Ez nekem nem kimondottan tetszik. Egyrészt a színe, mert olyan sötét tőle az egész folyosó – kívül is és belül is – másrészt egy kicsit díszíteni is akartam, hogy ne legyen annyira egysíkú.

Először fából akartam rátenni ezeket a kis díszeket, de nem találtam sehol készen. Csináltatni meg ilyen kis mennyiségben nem igazán vállalták sehol.

Sokat gondolkoztam, hogy miből legyen.

Aztán amikor a téglákat csináltam hungarocellből – vagyis pontosabban polisztirolból, mert a hungarocell az már maga a márkanév. (Olyan ez, mint a jakuzzi vagy stihl fűrész. Minden pezsgőfürdő jakuzzi és minden motorfűrész stihl.)

Polisztirol díszléc készülőben

Na de visszatérve a polisztirolhoz, a legegyszerűbbnek – és mint kiderült a legolcsóbbnak is – a díszléc bizonyult. Az ajtóhoz szükséges mennyiséget mindössze 1.000 Ft-ért beszereztem. Ezen kívül egy kis ragasztó kellett – ez is volt kimaradva, a parketta szegőt ragasztottuk vele legutóbb.

A ragasztó speciális tartóra nyomva.

A folyamat így nézett ki:

Először az ajtón kimértem, hová fognak kerülni a lécek. Az első nem tetszett, mert két egyforma rész lett, és pont a kilincsnél volt a kettő közötti hézag. Ezután inkább 2/3 és 1/3 részre osztottam az ajtót.

Levágtam a megfelelő hosszúságú darabokat.

FONTOS!

A gérbe vágáshoz – ha nincs gérvágó ládád, ahogy nekem sincs – mérd meg a léc szélességét. Az enyém 28 mm. Ezt a méretet add hozzá mind a két végéhez, mielőtt levágod a hosszát. Itt fogod ugyanis 45 fokban elvágni, hogy szépen illeszkedjenek a sarkok.

Ezután mosd le és hagyd megszáradni az ajtót. Se zsíros, se koszos, se vizes ne legyen. Különben a festék nem tapad meg rajta. A levágott díszléceket a hátulján ragasztózd be, és nyomd fel az ajtóra. Ne rakj túl nagy pöttyöket a ragasztóból, mert nem tudod nagy erővel rányomni, hiszen a polisztirol behorpad, ha egy ponton nyomod.

Inkább kis lapos, elhúzott ragasztónyomokat tegyél. Meg fogja fogni, mert ezek nagyon erős ragasztók.

Ha pontosan mértél, akkor vízszintes és függőleges lesz a kis szegőd, de ha biztosra akarsz menni, ellenőrizheted vízszintezővel is. Viszont figyelj arra, hogy lehet, az ajtód nem vízszintes! Ha pedig ragaszkodsz a vízszinteshez, akkor fel fog tűnni, hogy az ajtó meg nem az. És ferde lesz rajta a léc.

Kicsi ragasztópöttyöket tegyél

Miután felragasztottad a helyére az összes darabodat, keverd be a festéket a megfelelő színben és hígításban.

Az én ajtóm így nézett ki, miután rajta voltak a díszlécek, amik olyan erősen tartanak azóta is, hogy megmozdítani sem lehetne őket.

Az eredeti ajtó díszlécekkel

Milyen legyen a szín?

Ezt már én korábban eldöntöttem, hogy a palakék, kékesszürke árnyalatokat viszem végig a lakáson. Egyrészt azért, mert tetszik a kopottas hangulata, másrészt azért, mert a konyhában lévő padlólapot az előző tulajdonostól örököltem. És ebben ez a szürkés, kicsit lilás árnyalatú kék dominál.

Majd az összes ajtó ilyen színű lesz, de egyenlőre csak a bejárati ajtó nyerte meg ezt a lehetőséget.

A palakék, az uszadékfa és a kagylóhéj színek

A keveréshez kis tálat használtam. Ha kevered a festéket, és használni szeretnél tapadásfokozó Extra Bondot, akkor számolj azzal a mennyiséggel is, mert különben nem férsz majd bele az edényedbe.

Először a száraz alkotórészeket mértem ki, és kevertem össze.

Az első réteg így nézett ki:

Egy réteg után

Lehet nem hagytam elég ideig száradni, mert a második réteg festék után repedezni kezdett. Bár antikolt hatást akartam elérni, ezt szeretem úgy csinálni, hogy szándékos legyen. Most ez nélkülem is megantikolódott.

A második réteg is szárad.

A végeredmény csupaszon. Azóta már az ajtódísz is felkerült, és nagyon sokat dobott rajta.

A végeredmény