Kezdjük mindjárt azzal, hogy kicsit más szemlélettel kezdtem hozzá a lakás kiválasztásához, miután lakberendező lennék, mint az átlag vacokkereső. Meg ugye ingatlanos ismereteim is vannak, ha nem is naprakészek.

Ezért én az alábbi 5 lépést ajánlom betartani Neked is, ha már lakásvásárláson gondolkodsz. És maradjunk csak a lakásoknál, mert a családi házaknál más tényezők is bejátszanak a buliba.

1. szempont: elhelyezkedés

Nyilván ha azon gondolkodsz, hogy később el-, vagy netán bérbe akarod adni a lakásodat, ez elengedhetetlen nézőpont. De akkor is fontos, ha gyerekkel költözöl, mert az óvodába, iskolába, szakkörre hurcolás időigényes, ha a város másik végére kell buszoznod vagy autóznod, reggeli vagy délutáni csúcsban, szakadó esőben.

A munkába járást is megkönnyíti, ha közel van a kettő. De figyelembe kell venned a zajt, a forgalmat, az ott lakókat. (Mármint a társadalmi réteget, igen. Kövezzetek meg érte, de szerintem fontos. Én nem költöznék olyan környékre, ahol tőlem sokkal gazdagabbak laknak, és olyanra sem, ahol tőlem sokkal szegényebbek. Egyikben sem érezném jól magam.)

De nekem ugyanilyen kizáró tényező volt a zöld felület hiánya is. Szeretem a parkot, a játszóteret a közelemben. (Mert nem nekem kell nyírni a füvet, és karbantartani a játékokat. Nekem csak vigyázni kell rá.)

Az elhelyezkedéshez tartozik az emelet kiválasztása is. Van aki maximum a harmadikig hajlandó felmenni. Én meghallgattam a lakókat, saját véleményüket, rezsiszámlájukat. Meghallgattam az ingatlanosokat. Azt tudtam, hogy záró szintet nem akarok venni. A tetőtereket imádom, de azt max. akkor, ha tudom, milyen szigetelés. Földszint és első emelet szintén kizárt, mert túl közel van a forgalomhoz. Igazából 6-8. emeletig akartam költözni. Melegebb, csendesebb, kevesebben járnak a lépcsőházban is. De ezek persze csak az én szempontjaim.

2. szempont: burkolatok

Az ember lányának van egy elképzelése arról, hogy milyen enteriőrre vágyik. Pláne, ha konyít is a dologhoz hivatásszerűen. Két dolgot kellett mérlegelnem, – amit mindenki másnak – felújított(nak kikiáltott) vagy felújítandó lakást keressek. A felújítandó akkor jöhetett volna szóba, ha az ára legalább 600 ezerrel kevesebb, mint a felújított ugyanolyan lakásé. Persze ez önmagában  még akár meg is valósulhatott volna. De sok esetben az újra burkolt lakásért is annyit kértek, mint a 20 éve burkoltért. Ebben a lakásban a konyha burkolata nagyon megtetszett. Ez olyan szerelem első látásra. Nem szokványos, szélsőséges burkolat. Vagy tetszik, vagy szörnyülködsz. Köztes állapot nincs. Nekem tetszett.

3. szempont: nyílászárók

Ez megint olyan dolog, hogy én kimondottan műanyag nyílászárós lakást kerestem. Egyszerűen azért, mert nem volt kedvem ezzel bajolni. Ebben a lakásban kulccsal zárható, gyerekbiztos, első osztályú nyílászárók vannak. Ez nálam abszolút plusz pont volt. Tudom, hogy a mellékes munkákkal együtt legalább 700 ezerbe kerülne ez a manőver, az időmről nem beszélve.

4. szempont: elektromos és vízvezeték felújítás

Ez ugye nem látszik. Ha valaki bemegy egy lakásba, ami szépen megvan csinálva, csilli-villi-trendi minden, azt gondolod, de szuper. Aztán mikor bekapcsolod a sütőt, a mosogatógépet, meg a klímát is, akkor rájössz, hogy a mosógép már nem fog aznap menni, csak ha valamit kikapcsolsz. Mert nem bírja a rendszer. Nem bírja a vezeték. Nekem személy szerint ez is nagyon fontos volt, mert itt is nagyon sok pénzt elvihet a nem várt esemény, ami csak akkor derül ki, amikor szétverték az egész hálózatot. Mindenesetre pár százezret itt is spóroltam azzal, hogy ez készen van. Apropó, klíma. Nekem még sosem volt, de számítottam rá, hogy panelben ez nélkülözhetetlen nyáron. Nos, mostmár klímám is van. Majd kiderül, milyen barátságban leszünk. 

5. szempont: ár

Igen, az ár csak az ötödik szempont volt. Bár ez így nem teljesen igaz. Volt egy bizonyos keret, amin belül mozogni kellett, mert nem korlátlan a költségvetés. De ezen belül el kellett döntenem, hogy az első négy szempont alapján melyik az árban legkedvezőbb. Hogy felújítandót, vagy valamilyen szinten felújítottat vegyek. Mivel nagyjából beáraztam ezeket a szempontokat, tudtam, hogy mennyit kell ráköltenem egy-egy lakásra. Volt olyan, aminél 2 millióval kevesebbért kértem, mint amennyiért kínálták. Teljesen felújítandó volt, eredeti, 30 évvel ezelőtti fürdőszobával és konyhával, összetört burkolatokkal, eredeti nyílászárókkal. Szerinted? Kiröhögtek. Azóta is hirdetik.

 

A panelprogram nálam nem volt választási szempont. Nem vagyok híve a hungarocell szigetelésnek. Biztos sokat javít az energiaveszteségen, de nekem fontosabb a kiszellőzés, a páraáteresztés, miegymás.  De kinek a pap…